Királyrét

Elhelyezkedése, története

A Szokolyától 4 km-re (ez a terület is Szokolyához tartozik), északra, a Börzsöny nyúlványai alatt, a Török-patak (Morgó-patak) völgyében fekszik eme kedvelt kiránduló központ.
Királyrét a középkorban a királyok kedvelt vadászhelye volt. Az itteni Vár-hegy tövében kis tó tükre csillog. Itt, e tó partján egykor Mátyás királynejének, Beatrix királynénak fürdőhelye volt.
Később, évszázadok múltán az itteni rétre építette fel kastélyát Sierstoff gróf is, melyben ma egy kastélyszálló található.
Királyrétet egykor Szokolya-huta néven nevezték, ugyanis az itteni Vasbánya-hegyen vasércbányászat folyt.
Az Esterházy-uradalomhoz tartozó területen a 17. századtól vasércbányászat folyt; a kitermelt ércet a vízenergiával működtetett vaskohó és hámor dolgozta fel. Ez a tevékenység több okból - a vízenergia elégtelensége, az uradalom átszervezése, az udvar vámpolitikája miatt - 1793-ra megszűnt; a hámort később fafűrészelésre használták.
1892-ben a birtok gróf Francken Sierstorpff Henrik tulajdonába került. Ő építtette ki az erdei vasutat a kitermelt fa elszállítására. Az I. világháború után a birtok és a vasút tulajdonosa Czeczoviczka Emil, később az Angol-Magyar Bank, majd Hoffer Cuno lett. Utóbbi változtatta a birtok nevét János-pusztai Uradalom és Ipartelepek Rt-ről Királyréti Uradalom és Ipartelepek Rt-re; a lakott terület 1926. március 26-án kapta mai nevét.
Az államosítások után a terület a Budapesti Tanács üdülője lett. 1999-ben jött létre a szálloda és turistaszálló.
Királyréti Erdei Vasút - 06/20 852 4512, 06/27 375 076 - csoport.kiralyret@gmail.com
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!